11 Nov

Avsnitt 50 – Strålningsfritt svenskreservat

50 – åldern där man är varken ung eller gammal. Men 50 är också det antalet avsnitt som kommit av din favoritpodcast Kvack!. I det här programmet pratar Frida om missionerande kuratorer, Henrik hävdar att man inte serverar champagne på flyktingförläggningar och David tar upp det här med Android-plattor i Etiopien.

Dessutom: Demontroende republikaner, svenskreservat, psykeveckan, själens vikt, mordhot, Meediot, paredoli, glutenallergi och säkert en miljard andra saker. Ge oss din tid. Nu.

[display_podcast]

Länkar till det vi pratat om:

Nyhetsronden

Besatta republikaner

SD-politiker vill införa “svenskreservat”

Anterstorpskyrkan i Skellefteå och deras “psykevecka”

OLPC-projektet delar ut Android-plattor

Själens vikt är svårbestämd

Amerikansk skeptiker mordhotad efter blogginlägg

Finländska programmet Meediot lär ut mediumskap

Vissa läkemedelleveranser till Grekland stoppas

Paredoli är vanligare hos religiösa än icke-religiösa

Beslutet att neka en strålningsfri zon i Mora överklagas

Stålmannens hemplanet funnen

Pakistanskt par mördar dotter med hjälp av syra syra

Diskussionsronden

Glutenallergi borta efter förbön

Mor mördar sjuårig son för att denne inte lärt sig Koranen utantill

SDU besöker flyktingförläggning, fast inte riktigt

Kurator får inte tipsa elever om Gud

Aftonbladet testar homeopatika

Oärlighet inom vetenskapen

Flattr this!

4 thoughts on “Avsnitt 50 – Strålningsfritt svenskreservat

 1. Just lyssnat på detta avsnitt och när ni pratade om SD-filmen och hur dumma folk egentligen kan vara kom jag att tänka på det här http://goo.gl/v0fWI. Om det nu stämmer är vi inte bara korkade utan det kommer bli etter värre, tröstande tanke va? 😉

  Har en fundering kring förra avsnittet, hoppas det är okej att jag skriver den här.
  Ni diskuterade hur man hanterar vänner/bekanta som använder sig av alternativa metoder, typ akupunktur och homeopati. Om jag förstod er rätt tyckte ni att så länge det inte handlar om allvarliga åkommor skulle ni inte gå i polemik med vederbörande utan låta dem hållas.

  Jag förstår absolut varför men funderar över om det inte är just alla dessa “patienter”, de som har småkrämpor, som understödjer hela industrin. Är det inte just de “patienterna” alternativarna lever och tjänar stora pengar på? Enligt min erfarenhet är det också de personerna som tenderar rekommendera vidare till andra (något jag såg på twitter för inte allt för länge sen då någon rekommenderade Bachs blomsterdroppar för alla som ville bli piggare).

  Om alla dessa personer skulle sluta med alternativa metoder skulle inte hela branschen bli väldigt marginaliserad då? Vilket i sin tur torde innebär mindre risk för de som faktiskt är allvarligt sjuka att bli lurade in i verkningslösa behandlingar/kurer?

 2. Tack för din kommentar, jag tror inte riktigt att det är så att vi som art blir dummare igen, men vi får väl vänta och se!

  Och visst är det som du skriver att utan dessa som använder ex.vis homeopati för “småkrämpor” är i stort vad de lever på, men det var inte riktigt så som det sades. Vad som sades var att i vissa fall har vi valt att inte driva det vidare när det varit så allvarligt. Det är alltid en avvägning av hur väl man känner personen och hur allvarligt det är. Man vet ibland att personen inte kommer ge sig och det är kanske inte värt det i den situationen, även om man egentligen borde försöka övertyga personen. En del blir som vi även sagt lättade när någon säger att det är tjurbajs!

  • Absolut, jag menar såklart heller inte att man ska ägna sig åt nån sorts häxjakt på vänner/bekanta utan tänker mer att det är en aspekt att ta i beaktande. Det allvarliga är inte att de använder sig av verkningslösa metoder utan att de just stöder branschen, som jag ser det. Sen är såklart det bästa naturligtvis alltid att gå på de som erbjuder diverse humbug i första hand.

Leave a Reply