21 Mar

Avsnitt 213 – Religiös keps

213en hiphopgrupp med bland andra Snoop dogg. Men 213 är också det antal avsnitt som hittills utkommit av din bästa podcast Kvack! I detta tvåhundratrettonde avsnitt snackar Henrik om heterosexualitet, Frida pratar mission och David delar ut ett fång Tusen Kvack.

Dessutom: Malaysia, platt jord, flygmaskiner och cancerfusk. Lyssna nu!

Files

INTRO

Birros tavla

NYHETSRONDEN

Malaysia och Disney

Kinesiska flygmaskiner

Shaquille O’Neal = platt jordare

“Skeptikervecka”

Pakistan vill jaga hädare på Facebook

Forskning på vaccinmotstånd
DISKUSSION

Bloggarens cancerlögn

Uppfinningen heterosexualitet

Familj åker på mission

Veckans Tusen Kvack 1 går till Atilla Yoldas för hans utmärkta text om att svenskar borde sluta tro på horoskop. 

Veckans Tusen Kvack 2 går till David Bardens för hans viktiga rättsprocess mot skojaren Stefan Lanka. 

 

Flattr this!

2 thoughts on “Avsnitt 213 – Religiös keps

 1. Hej på er!

  Tack för ett mycket bra jobb med att ständigt bevaka och ifrågasätta! Har varit en lyssnare under ganska lång tid nu och njuter av att lyssna på er. Bra jobbat, fortsätt så!

  Lyssnade med extra stort intresse när ni tog upp familjen i Norrköping som ska flytta till Australien och arbeta med “mission”. I diskussionen som följde så var ni bekymrade över det dubbla budskapet i en sådan insats, att man å ena sidan faktiskt hjälper människor som har det väldigt jobbigt, men å andra sidan sprider religiös dynga.

  Det är precis som ni själva tog upp en helt vanlig och väldigt skön familj med ett enormt hjärta för andra människor. Men de är också djupt präglade av sina religiösa idéer och det är inte så konstigt.

  Jag och pappan i familjen från Norrköping är kusiner och vi har växt upp tillsammans i Tanzania där våra föräldrar har jobbat som “missionärer”. Vi har tillbringat skolåren på en svensk, kristen internatskola mitt i landet långt från våra föräldrar. Vi har haft morgonbön innan skolan drog igång varje morgon, vi har haft det polerade kristna budskapet runt omkring oss under hela vår uppväxt och våra föräldrar har tillbringat väldigt många år med att bygga upp sjukhus (och bibelskolor) på den afrikanska kontinenten. Så vi har levt mitt i detta dubbla budskap under en väldigt lång tid. Inte så konstigt att man då ser “Jesus” som lösningen på mycket.

  Vi har varit med och sett afrikanska familjer se sina barn dö i famnen på dem pga olika sjukdomar och brist på mat. Vi har varit med våra föräldrar och delat ut mat och kläder till de allra fattigaste. Vi har sett att de skolor som missionärerna har byggt har gett resultat och idag så växer Afrika så det knakar. Att vara med om detta som barn och sedan växa upp med alla dessa historier formar såklart ens tankebanor och empati.

  Vi har växt upp med frikyrkans “Jesus älskar dig” – budskap och har levt i vår lilla bubbla och en del av oss lever fortfarande kvar där. Den delen av det kristna budskapet som kyrkan undervisar om är precis som ni redan vet bara en liten del av allt, och man tänker inte så mycket på vad det egentligen betyder. Det låter bra och man sväljer det rakt av.

  Att man då när man känner att man vill göra någonting för andra människor väljer att göra det genom en kristen organisation som har detta dubbla budskap (hjälpa människor och sprida evangeliet) är inte märkligt alls. Det är rent av ganska logiskt. När man har varit med om dessa saker som vi har varit med om så vill man göra någonting åt orättvisorna. Då tar man till alla de verktyg man har till sitt förfogande och försöker att hjälpa till. Och tror man då på riktigt att Jesus är svaret på frågorna så är det detta man vill skicka vidare.

  Jag tror ni har fel i att om man skulle plocka bort “spridningen av det kristna budskapet” så skulle denna typ av verksamhet upphöra. Ni säger då att det inte skulle vara lika intressant att hjälpa till längre. Jag tror ni är fel ute. Jag tror dessa två saker inte har med varandra att göra. Empati och hjärnspöken har inte med varandra att göra. Empati för andra människor som har det svårt ligger nog ganska djupt i oss. Evolutionen har nog format oss till att vilja ta hand om varandra. Hjärnspöken och viljan att tro på någon som inte är sant är nog tyvärr bara en bieffekt.

  När jag själv kom ur min bubbla och insåg att verkligheten inte alls var sådan som jag först hade trott blev mitt hjärta och min nöd för andra människor bara ännu större.

  Jag tycker att det är bättre att göra något även om det blir lite snett än att inte göra något. Dessa organisationer är bara vanliga människor som har blivit drabbade av hjärnspöken och de vill ofta bara väl. Dessa organisationer blir mer och mer sekulära och risken att de skulle drabbas av fanatism ser jag som ganska liten, utan det är nog empatin som driver dessa människor i första hand, inte det religiösa budskapet.

  Låt oss hjälpa till att upplysa dem om verkligheten så tar vi bort det allra sista dåliga och så når vi snabbare en bättre framtid där vi även hjälper dem som “bor allra längst bort i australien”.

  Hälsningar
  Humanisten, realisten och ateisten
  Albin Log

  • Hej Albin! Tack för din kommentar 🙂 Den var väldigt intressant att läsa! Vi tar upp den i avsnittet 215 som kommer ut inom ett par dagar!

Leave a Reply