19 Jan

Avsnitt 132 – Fällan

132 – telefonnumret till brandkåren i Chile. Men 132 är också det antal avsnitt som hittills utkommit av din bästa podcast Kvack!. I detta etthundratrettioandra avsnitt försvarar Henrik ett bigfoot-program och David gillrar en fälla – som Frida trampar rätt i.

Dessutom: feedback, religion, mer religion och minnet – denna opålitliga slinka. NU KÖR VI!

EMPETREE

NYHETSRONDEN

Pastor vägrade begrava lesbisk – mitt under ceremonin

Bill Gates kamp för vaccinationer fortsätter

Discovery Channel ska bli mer vetenskapligt

Fatwa för snögubbar

Hur hanterar olika länder klimatförändringar?

Faktura för uteblivet barn på kalas

IS fortsätter med sitt vidriga krig 

Offentlig halshuggning i Saudiarabien

DISKUSSION

Så lätt kan man lura minnet

Himlafärden var en lögn

Skärmavbild 2015-01-19 kl. 19.09.21

Flattr this!

One thought on “Avsnitt 132 – Fällan

  1. Det jag reagerade på i förra avsnittet var det som ni diskuterade kring 32 minuter in. Jag lyssnade igenom det igen samt på er respons i veckans avsnitt. Det ni säger att det inte ENBART har med religion att göra och det håller jag såklart med om. Utanförskap, desperation, isolering och förtryck är självklart mycket centrala faktorer. Kanske projicerade jag då en del av det jag läst från flera andra ställen att detta inte alls har något med religion att göra. Så kallad “riktig kristendom/islam/judendom/buddhism/hinduism” (vad det nu är) är ju god.

    Min poäng är att religion normaliserar tro på övernaturligheter på ett sätt som i kombination med andra faktorer kan leda till väldigt brutalt, hänsynslöst eller allmänt tokigt agerande. Särskilt när det kombineras med en mycket aktoritär utövning som ju är vanligt i de mer fundamentalistiska grupperna. Det verkar vi ju se exempel på varje vecka. Pastorn som inte ville begrava den homosexuella kvinnan är väl ett sådant exempel den här gången. Andra gånger har det varit Jehovas Vittnet som inte vill låta sitt barn genomgå livsnödvändiga operationer eller varför inte ett gäng riksdagsledamöter från KD som fördömer Pride och vill ha kreationism i skolorna. Liknande exempel på vad fundamentalister inom andra religioner hittar på är ju många och inget jag kanske behöver dra just här, för det har ni ju minst lika bra koll på som jag tror jag.

    Centralt för argumentet är att de personer som utför dessa tokerier gör det med religionen som uttalat skäl. Jag tror det var Hitchens som sa att om du verkligen anser dig har gud på din sida så finns det knappast några moraliska spärrar alls för vad du kan ta dig för. Jag kan tycka att det verkar ligga en del i det.

    Kanske ska vi då, som ni sa, inte lita på att dessa människor redigt kan redogöra för sina skäl att agera som de gör, men frågan är ju då vart vi ska dra gränsen för denna skeptisism. Ingenstans kanske.

    Nåja. Jag tror egentligen inte att vi tycker särskilt olika i frågan så kanske har jag skrivit allt det här i onödan. Tack för en bra podcast och allt det där.

Leave a Reply